بسیاری از بیماران در منازل و یا بیمارستان ها دیده میشوند که خیلی کم تحرک دارند و یا کاملا بی تحرک هستند. و یا اینکه حتی بیماری به واسطه شغلی که دارد باید ساعت های زیادی را بنشیند و حتی میتوان گفت که این شخص لزوما بیماری ای ندارد ولی در حال ابتلا به زخم بستر میباشد. بالش ها و تشک های معمولی باعث کاهش فشار روی یک نقطه از بدن فرد بیمار می شوند اما بعد از مدتی کارایی لازم را از دست می دهند. برای اینکه تمامی نقاط بدن در یک سطح قرار گیرد و از فشار زیاد روی یک نقطه از بدن کاهش دهیم تشک هایی با کیفیت عالی در بازار موجود هستند که برای استفاده قشر خاصی از بیماران می باشند. عبارتند از
– فوم ها
– تشک های هوایی استاتیک
– تشک مواج
– تشک های حاوی ژل
– تشک های آبی
گروهی دیگر از بیماران به واسطه مبتلا بودن به بعضی از بیماری ها به طور مداوم روی تشک باید بخوابند پس در این صورت احتیاج به سطحی با حمایت بیشتر، اصطحکاک و رطوبت دارند. در این موارد فشار بیشتری به سطح مورد نظر وارد می آید. این محصولات عبارتند از:
– تشک های با نشت اندک هوا
– سطوح حمایتی هوا – شبه مایع
گروهی دیگر از بیماران به واسطه استفاده از ویلچر مجبورند که برای زمان متمادی روی آن بنشینند پس فشار زیادی را بعضی ازنواحی بدن خود مانند کمر، پا و نشیمنگاه احساس می کنند. نیاز به سطح بهتری دارند که در معرض بیماری هایی مانند توبروزیته های ایسکیال، درد در پاها، پاشنه ها و ستون مهره های کمری قرار نگیرند همچنین فشار کمتری روی این نواحی وارد بیاید.
در صورت تایید و مشاوره با متخصص صلاحیت دار از بالشتک های حلقوی استفاده کنید و از استفاده خودسرانه آن بپرهیزید. خاصیت این گونه بالشتک ها طوری می باشد که از فشار روی یک نقطه از بدن می کاهد ولی برای کسانی که هنوز می توانند حتی کم، خود را تکان دهند توصیه نمی شود. پیشنهاد می شود که افراد حدودا روزی 15 الی 20 دقیقه یک بار تغییر وضعیت بدهند تا به بیماری هایی که ذکر کردیم مبتلا نشوند.
قانون 30 درجه
به این معنی می باشد که در زمان خواب و استراحت یک زاویه 30 درجه در بالا تنه بیمار ایجاد کنیم برای نمونه در هنگام تماشای تلویزیون قسمت فوقانی بدن او را 30 درجه به سمت بالا بکشیم و از تشک های فومی و نرم برای پشت او استفاده کنیم. در حالتی دیگر او را روی زمین بخوابانید و 30 درجه به چپ و راست بچرخانید از بالش برای تکیه گاه او استفاده کنید تا فشار زیادی به یک نقطه از بدن او وارد نیاید.
روش ها و راهکار های مناسبی برای ایجاد فشار یکنواخت در یک سطح از بدن بیمار وجود دارد که به معرفی آن ها پرداختیم اما یک وسیله دیگری هم در رابطه با نگهداری بیماران وجود دارد. بسیار کارآمد و معروف می باشد. اغلب مورد استفاده تمامی بیمارانی که از عدم تحرک رنج می برند، قرار می گیرد.
تشک مواج
الگویی مناسب برای اکثر بیمارانی که به واسطه بیماری که دارند نمی توانند حرکت کنند. تشک مواج از سلول هایی پر از باد تشکیل شده که به وسیله پمپ باد قابل باد شدن هستند. سطح نرم و راحت آن باعث گردش خون در بدن بیمار می شود. از ایجاد فشار در یک نقطه از بدن می کاهد تا بیمار به زخم بستر مبتلا نشود. بدن بیمار را در یک سطح نگه می دارد. مناسب برای بیمارانی است به طور مستمر و مداوم یک قسمت از بدن شان تحت فشار می باشد.
طریقه مصرف تشک مواج
کار کردن با آن آسان است دو شلنگ متصل به تشک، باد را به داخل هر یک از سلول های آن هدایت می کند و به ترتیب همه آن ها باد می شوند. دقت داشته باشید که بعد از گذاشتن بیمار روی تشک های مواج باید پمپ را روشن بگذارید تا باد موجود در آن را به طور مداوم تنظیم کند.
نکات نگهداری در تشک مواج
1- از قرار دادن وزن زیاد روی تشک خودداری کنید. در صورتی که وزن بیمار با تشک مواج هیچ تناسبی نداشته باشد موجب ترکیدگی لوله های هوای آن می شود.
2- از قرار دادن در کنار وسایل گرمازا جدا خودداری کنید.
3- در صورت خرابی میتوانید آن را توسط چسب تعمیراتی درست کنید.
نکات نگهداری برای پمپ باد تشک مواج
1- در صورت عدم استفاده از تشک پمپ آن را خاموش کنید تا استراحت کند چون که این پمپ ها به طور مداوم در حال کارکردن هستند.
2- از پرتاب کردن پمپ پرهیز کنید.
3- 2 پایه زیر پمپ بسیار مهم هستند از صدمه زدن به آن ها جلوگیری کنید تا شکسته نشوند.
4- تنها پمپ باد 18 ماه ضمانت دارد.
لینک های مفید راجع به انواع تشک مواج: